Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Landsinformation Nepal

Information om landet Nepal

Jämförelse av temperaturer Nepal:

JFMAMJJASOND
Katmandu172025283130303029272319
Stockholm-2-13815202120171051

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

Nepal är en inlandsstat i Sydasien som gränsar mot Kina i norr och mot Indien i ost, syd och väst.

Statsskick:

parlamentarisk demokrati

Huvudstad:

Katmandu

Religion:

ca 80 % hinduer, 9 % buddhister, 4 % muslimer, 1,4 % kristna

Språk:

Nepalesiska är landets officiella språk; dessutom ca 50 minoritetsspråk och dialekter; engelska talas och förstås nästan överallt.

Klimat:

Monsunklimat som är mindre extremt i den högre belägna norra delen av landet. Tempererat på vintern, mycket nederbörd på sommaren (monsuntid från juni till oktober)

Lokal tid:

Nepal har ingen sommar-/vintertidsomställning. På sommaren är skillnaden mot Sverige +3:45 timmar och på vintern +4:45 timmar.

Elektricitet:

220 V, 50 Hz. Adapter behövs.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Nepal från Sverige slå landsnummer 00977 (+977).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, norskt, finskt och danskt pass behöver ett visum för att kunna resa till Nepal. För att du ska kunna ansöka om ett visum måste ditt pass ha två tomma sidor och vara giltigt i minst sex månader efter ditt avresedatum. Inresan nekas om du inte har någon giltig resehandling eller försöker använda ett pass som har anmälts som förlorat eller stulet. Utöver ett giltigt pass krävs även andra dokument för visumansökan. Fråga gärna i god tid på Nepals generalkonsulat i Sverige:
Du kan ansöka om ett visum till Nepal på nätet upp till 15 dagar före ankomst. Alternativt kan du ställa dig i kön för att få ett turistvisum när du kommer fram till Nepal. Betalningen måste då göras kontant och helst i US-dollar. På flygplatsen Tribhuvan i Katmandu kan avgiften betalas i valfri valuta. Om du ansöker om visumet i förväg kan du förkorta tiden det tar att komma in i landet. Det finns visum för olika vistelselängder som kostar olika mycket. Engångsvisum finns för 15 dagar (30 USD), 30 dagar (50 USD) eller 90 dagar (125 USD).
För att kunna lämna Nepal, måste du ha ett giltigt visum i ditt pass. Om ditt visum har gått ut, måste du ansöka om en förlängning hos immigrationsmyndigheten innan du lämnar landet. Att stanna kvar i Nepal efter att ditt visum har gått ut, är ett allvarligt brott och kan straffas med höga böter eller fängelse.
För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Nepals ambassad.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Nepals kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår halvpension med riklig middag, inkl. 5x middag på hotellet, 1× traditionell nepalesisk middag med folkloreshow och 1× middag med en Everest-sherpa i Katmandu: endast 1800,– SEK per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår “Elefantsafari i Chitwans nationalpark“ och inträde till det internationella bergsmuseet i Pokhara samt heldagsutflykten ”Katmandu, Swayambhunath & Patan (världsarv)“: endast 1600,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Valutan heter nepalesisk rupie (NPR). 1 rupie = 100 paisa. Kurs (oktober 2023): 1 SEK = 11,98 NPR; 1 NPR = 0,0813 SEK
I Katmandudalen kan man ta ut pengar från bankomater. De flesta bankomaterna accepterar Visa- och Master-kreditkort. Din bank hemma kan kräva en avgift när du tar ut pengar utomlands. I Nepal accepteras kreditkort i bättre hotell, restauranger och affärer, men framförallt i stora städer. Din bank hemma kan kräva en avgift när du betalar med kreditkort utomlands. Förutom kreditkort kan det vara bra att ta med kontanter (EUR eller USD), framför allt om du ska resa till mindre tätbefolkade områden. Utländsk valuta kan enkelt växlas i alla större städer.

Tullföreskrifter:

Det finns inget maxbelopp för utländska valutor som förs in, men pengarna måste deklareras till tullmyndigheten. Det är olagligt att föra ut större belopp i utländsk valuta som inte deklarerats vid inresan. In- och utförsel av landets inhemska valuta är förbjudet.
Om man vill importera och använda drönare (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) behöver man ansöka om ett flertal tillstånd i förväg. Man behöver tillstånd från turistmyndigheten och inrikesministeriet samt förvaltningen av berörda naturreservat. För drönare som väger över 2 kilo behövs även tillstånd från luftfartsmyndigheten (CAAN – Civil Aviation Authority of Nepal). För forskningsprojekt gäller ytterligare regler.
Det behövs inget tillstånd för att föra ut varor som är producerade i Nepal (med undantag för varor som är belagda med ett exportförbud) upp till det belopp i utländsk valuta som turisten har växlat på en bank eller ett statligt auktoriserat växelkontor.
Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/

Landspecifika säkerhetstips:

Bandh/strejk: I Nepal förekommer det enstaka “bandhs” (tvångsstrejk med blockader eller vägspärrar) som utropas med kort varsel, lokala konflikter och stängda butiker (även i Katmandudalen), som i vissa fall innebär användning av våld. Dessa kan störa det offentliga livet och leda till enorma störningar för resor.
Kriminalität: Fickstölder, men även inbrott kan förekomma, framför allt i turistregioner.
Naturkatastrofer: Nepal ligger i en seismiskt aktiv zon, och framför allt Himalayaregionen är ett jordbävningsområde. Vid svåra jordbävningar brukar sjukvården och hjälpställen vara överbelastade. Under monsunsäsongen, som pågår från juni till början av oktober, kan plötsliga och ofta långvariga åskväder leda till översvämningar, blixtfloder och jordskred i hela Nepal. Även viktiga resrutter kan drabbas. Resenärer bör vara medvetna om vädervarningar som ges ut av Department of Hydrology and Meteorology och vara försiktiga särskilt på sluttningar och floder.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Narkotikabrott lagförs konsekvent och kan leda till långa fängelsestraff. Export av stora mängder utländsk valuta som inte deklarerats vid inresan kan också leda till höga böter och fängelsestraff.
Sexuella handlingar med minderåriga är också förbjudna och straffas med höga böter och fängelse. Missbruk av barn är också straffbart enligt svensk lagstiftning och åtalas om svenskar begår sådana handlingar utomlands. På senare tid har flera utlänningar gripits för denna anklagelse och dömts till långa fängelsestraff.
Nepals Electronic Transactions Act straffbelägger sådana upplägg i sociala och elektroniska medier som stör landets sociala fred eller förtalar personer. Utlänningar kan straffas med utvisning och/eller fängelse.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Fickstölder, men även inbrott kan förekomma, framför allt i turistregioner. En vaccination mot hepatit A och tyfus rekommenderas som resevaccination. Vid långtidsvistelser eller särskilt exponering rekommenderas även vaccination mot denguefeber, hepatit B, rabies och japansk encefalit.
Diarré och magsjukdomar: Diarré förekommer ofta i hela landet året runt. Även i städerna är kranvattnet inte alltid drickbart. Det rekommenderas att endast dricka drycker i flaskor eller burkar samt att filtrera, kemiskt desinficera eller koka vatten noggrant innan man dricker det. Använd endast behandlat dricksvatten för att tvätta frukt och grönsaker samt för att borsta tänderna utanför huvudstaden.
Råa, okokta och oskalade produkter bör inte ätas. Ät kött väl genomstekt eller kokt. I hela landet finns en risk för infektioner med salmonella, shigella och tyfoidfeber, amöbor, Giardia lamblia och maskar. Infektionsrisken kan förminskas genom allmänna hygienåtgärder som att tvätta händerna regelbundet, att desinficera händerna efter toalettbesök och innan måltider samt att hålla flugor ifrån livsmedel.
Infektionssjukdomar: För att förhindra infektionssjukdomar som japansk encefalit (JE), malaria och denguefeber är det särskilt viktigt att noggrant skydda sig mot myggor. Följ de här rekommendationerna:
• Ha på dig långärmade, ljusa kläder som är impregnerade mot insekter.
• Var noggrann med att använda ett lämpligt myggmedel på alla exponerade hudpartier.
• Använd ett impregnerat myggnät på natten eller vistas i rum med myggskydd (myggnät för fönster och dörrar, luftkonditionering).

Sjukvård:

Sjukvården är bristande i stora delar av landet och brukar inte motsvara den europeiska standarden. Grundläggande sjukvård finns i Katmandu och vanliga turistdestinationer samt längs de stora vandringsrutterna. I Katmandu har vissa delar av sjukvården däremot hyfsat hög nivå. Om man blir svårt sjuk måste därför en transport till t.ex. Katmandu eller Indien övervägas.
En bra och giltig reseförsäkring med hemtransport är oumbärlig. Det rekommenderas bestämt att prata med en specialist på resemedicin i god tid innan resan. Framför allt kroniskt sjuka människor och de som behöver vård måste vara medvetna om hälsoriskerna som en resa till Nepal innebär. Det är inte säkert att verksamma läkemedel alltid är tillgängliga, och att det finns en obruten kylkedja.
Framför allt i små apotek säljs ofta förfalskade produkter istället för riktiga läkemedel. Det rekommenderas att resenärer tar med tillräckligt stora mängder av läkemedel de behöver ta regelbundet och medför ett läkarintyg på engelska som bekräftar att de behöver läkemedlen.
En privat reseförsäkring med hemtransport rekommenderas bestämt.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: oktober 2023


Tillbaka till Information & tips